“You are the sky, the rest is just the weather.”

- Pema Chödrön -

Bodyscan (30 minuten)

De bodyscan, of  'lichaamsverkenning', is een belangrijke oefening uit de mindfulnesstraining. Hoewel een heerlijke ontspanning kan optreden, is dat niet het doel van deze liggende meditatie. Het doel van de bodyscan is je bewust te worden van je lichaam en van je aandacht. Je leert dat je lichaam een belangrijke informatiebron is, waar je misschien niet gewend bent om naar te luisteren. En je leert dat je aandacht voortdurend beweegt en dwaalt en dat je die aandacht bewust kan sturen. 

Ademmeditatie (20 minuten)

Meditatie met focus op de ademhaling. Gebruik je ademhaling als anker om in het hier en nu te komen en te blijven.

Adem in en weet dat je inademt.
Adem uit en weet dat je uitademt.

Zitmeditatie (40 minuten)

Langere meditatie met opeenvolgend focus op het lichaam, de ademhaling, geluiden, gedachten en gevoelens. Het laatste deel van deze meditatie zit je even met 'open aandacht': aandacht voor dat wat zich aandient zonder ernaar te zoeken.

Ademruimte (3 minuten)

Volg deze minimeditatie op ieder willekeurig moment van de dag om je automatische piloot uit te schakelen, te stoppen met doen en terug te keren naar een mindful bewustzijn. Vanuit die basis ben je in staat bewust te kiezen hoe je op een (lastige) situatie reageert. 

Korte ademmeditatie (8 minuten)

In deze korte meditatie gebruik je de ademhaling om in het hier en nu te komen en te blijven.
Je volgt de ademhaling, je leert op te merken dat er afleiding kan zijn en je oefent om dan telkens weer terug te keren bij de ademhaling.


Ontspannen met Yoga Nidra (22 minuten)

Klassieke Satyananda Yoga Nidra oefening voor complete ontspanning: fysiek, mentaal en emotioneel.

x