“The true purpose of yoga, is finding that aspect of your being that can never be lost”

- Deepak Chopra -

Yoga is niet alleen het oefenen van lichaamshoudingen. Voor mij is yoga is juist meer mentaal dan fysiek gericht. Wijsgeer Patanjali definieerde yoga lang geleden in zijn Yoga Sutra’s als “Yoga brengt de wervelingen van de mind tot stilstand”. Die staat kan je bereiken door een pad van beoefening te begaan dat uit acht onderdelen bestaat die niet los van elkaar te zien zijn. Lichaamshoudingen (asana) zijn hier een onderdeel van, evenals ademhaling (pranayama) en meditatie (dhyana, dharana en samadhi). Voor mij gaat yoga er niet om dat je je lichaam in een lastige houding weet te krijgen, maar juist om wat je op je pad van beoefening leert en dat je jezelf en je grenzen leert kennen en bewaken.

Mijn benadering van yoga is er een van nuchterheid, zachtheid en grenzen respecteren. Als ik zou moéten kiezen, dan zijn mijn favoriete yogastijlen de rustige en meditatieve Yin yoga, Restorative yoga en Yoga nidra (‘slaapyoga’). Als tegenhanger beoefen ik ook graag wat pittige Vinyasa. Want voor mijn deels hypermobiele lijf is het verstandig om mijn spieren niet alleen soepel maar juist ook sterk te houden.

Yogalessen

Image

Momenteel ben ik invaldocent bij yogastudio’s in Amersfoort en Soest. Houd de agenda in de gaten en/of meld je aan voor mijn whatsapp groep ‘Yogales Kirsten’ om op de hoogte te blijven van mijn lessen.

BELANRIJK

Heb je niet eerder aan yoga gedaan, heb je gezondheidsklachten, of twijfel je om welke reden dan ook of je er goed aan doet om met yoga te beginnen? Laat je alsjeblieft van tevoren adviseren door jouw huisarts of specialist.