“The true purpose of yoga, is finding that aspect of your being that can never be lost”

- Deepak Chopra -

Over yoga

Yoga is niet alleen het oefenen van lichaamshoudingen. Voor mij is yoga is juist meer mentaal dan fysiek gericht. Wijsgeer Patanjali definieerde yoga lang geleden in zijn Yoga Sutra’s als “Yoga brengt de wervelingen van de mind tot stilstand”. Die staat kan je bereiken door een pad van beoefening te begaan dat uit acht onderdelen bestaat die niet los van elkaar te zien zijn. Lichaamshoudingen (asana) zijn hier een onderdeel van, evenals ademhaling (pranayama) en meditatie (dhyana, dharana en samadhi). Voor mij gaat yoga er niet om dat je je lichaam in een lastige houding weet te krijgen, maar juist om wat je op je pad van beoefening leert en dat je jezelf en je grenzen leert kennen en bewaken.

Mijn benadering van yoga is er een van nuchterheid, zachtheid en het respecteren van grenzen. Mijn favoriete yogastijlen zijn de rustige en meditatieve Yin yoga, Restorative yoga en Yoga nidra (‘slaapyoga’). Als tegenhanger beoefen ik zelf regelmatig vinyasa en ashtanga yoga. Voor mijn deels hypermobiele lijf is het verstandig om mijn spieren niet alleen soepel maar ook sterk te houden.

XL sessies Dare to Rest

Yoga en mindfulness bieden allerlei handvatten om fysiek, mentaal en emotioneel tot rust te leren komen. Vanaf september '23 geef ik elke 2 maanden een Dare to Rest XL sessie, waarin ik je uitdaag tot 'niet-doen'.
In deze sessies combineer ik mindfulness (meditatie) met yin yoga, restorative yoga, yoga nidra ('slaap yoga') of een andere diepe ontspanningsoefening.

Beschouw deze sessie als een ontspannen cadeautje voor jezelf, middenin je week. Je zal ervan uitrusten en opladen.

De sessies zijn op woensdagavond van 19.30-21.30 uur, in Baarn aan de Eemstraat 15 a (De Lighthouse).

Data:
• Woensdag 4 oktober '23 (= vol, wachtlijst)
• Woensdag 8 november '23 (= vol, wachtlijst)
• Woensdag 24 januari '24
• Woensdag 13 maart '24
• Woensdag 15 mei '24

Mijn inspiratiebronnen voor deze sessies zijn onder meer de mindfulness teachings van zenleraar Thich Nhat Hanh en het yoga nidra programma "Daring to rest" van Karen Brody.

Wil je meedoen? Meld je aan door mij een mail te sturen.

BELANRIJK

Heb je niet eerder aan yoga gedaan, heb je gezondheidsklachten, of twijfel je om welke reden dan ook of je er goed aan doet om met yoga te beginnen? Laat je alsjeblieft van tevoren adviseren door jouw huisarts of specialist.