“The true purpose of yoga, is finding that aspect of your being that can never be lost”

- Deepak Chopra -

Dare to Rest

Heb jij de neiging om voortdurend in de doe-stand te staan? In de Dare to Rest les daag ik je uit tot 'niet-doen'. Deze les geef ik elke woensdagavond in Baarn, behalve in de schoolvakanties.

Dare to rest is een combinatie van mindfulness, yin yoga, restorative yoga en yoga nidra / 'slaap yoga'. Je hoeft geen yoga ervaring te hebben om mee te kunnen doen en zowel mannen als vrouwen vanaf 18 jaar zijn welkom. Beschouw deze les als een cadeautje voor jezelf. Je zal ervan uitrusten en opladen.
Wil je meedoen? Je kan je per les aanmelden via boekingssysteem Momoyoga.

(Voor deze lessen heb ik me laten inspireren door het yoga nidra programma "Daring to rest" van Karen Brody.)

.

Restorative yoga

Bij restorative yoga ligt de nadruk op stoppen, ontspannen, loslaten en opladen. Het is een passieve yogavorm. Er is geen inspanning van het lichaam voor nodig. Er wordt niks van je verwacht. De houdingen worden voornamelijk zittend en liggend uitgevoerd. En om je lichaam in de houdingen het signaal te geven dat het spanning volledig kan loslaten, wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van kussens en dekens om heerlijk in weg te zakken. Als de accu van je telefoon leeg is, hang je hem aan de oplader. Restorative yoga doet dat met jouw lichaam en geest. 
Restorative yoga is voor iedereen. Oók als je herstellende bent van bijvoorbeeld burn out of PTSS, last hebt van chronische pijn, vermoeidheid of fybromyalgie.

Yin Yoga

Yin yoga is een rustige, verstillende yogavorm. Doordat je minutenlang in een houding verblijft, rek je eerst het spierweefsel en vervolgens het dieper gelegen bindweefsel. Je helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Je energie gaat beter stromen. Lichaam en geest worden hierdoor soepeler.
Yin yoga combineert klassieke Hatha yogahoudingen met Taoïstische filosofie en meridianen theorie.

Yoga Nidra

Heb je moeite met ontspannen en/of slaap je slecht? Yoga Nidra (‘slaap yoga’) is een diepte-ontspanningsmethode met een geweldig effect. Een half uur Yoga Nidra staat gelijk aan de rust die je uit 3 uur slaap haalt. En daarnaast kan het een positief en helend effect op je leven hebben. En daar hoef je niets méér voor te doen dan te liggen en te luisteren. Yoga nidra is een diepteontspanningsmethode die 20 tot 40 minuten duurt. Tijdens een yoga nidra sessie hoef je alleen maar te liggen en te luisteren. Op systematische wijze wordt je naar een diepe staat van ontspanning begeleid. Je lichaam gaat slapen, terwijl je hersenen actief blijven. Je houdt een spoor van bewustzijn, met de stem van de begeleider als je anker. Fysieke, emotionele, mentale en psychische spanningen en blokkades kunnen zo worden losgelaten en doorbroken. Yoga nidra kan helpen bij o.a. slaapproblemen, chronische pijn en stress. Je hersenactiviteit schommelt tussen ontspanning en halfslaap. Op de momenten dat je half slaapt en denkt dat je in slaap bent en niet luistert, haal je slaap in. Wanneer je weer weet dat je de begeleider hoort praten, volg je de stem en doe je verder niets. Dat zijn de momenten waarop je hoofd en je lichaam tot rust komen. Op die momenten is je stille en kalme geest ontvankelijk voor de sankalpa die je aan het begin en eind van de sessie voor jezelf zet om positieve veranderingen in je leven door te voeren. Een sankalpa is een positief besluit over iets in je leven dat je wilt veranderen. Formuleer de sankalpa zo, alsof het al zo is, in de tegenwoordige tijd en zonder ontkennende woorden als ‘geen’ of ‘niet’. Laat je sankalpa vanzelf tot je komen, vanuit je hart. De sankalpa is een effectieve manier om je mind te trainen. Het helpt je jouw persoonlijkheid opnieuw vorm te geven, het geeft je richting in het leven en helpt je jouw ambities waar te maken.

Voorbeelden van een sankalpa:

  • Ik zorg goed voor mezelf.
  • Ik zit lekker in mijn vel.
  • Ik ben een optimistisch mens.
  • Ik word iedere ochtend uitgerust wakker.
  • Ik ben blij met wie ik ben.
  • Ik ben een tevreden mens.
  • Ik luister naar mijn lichaam.
  • Ik ken mijn grenzen en weet wat ik wil.

Er zijn verschillende soorten yoga nidra. De yoga nidra die ik beoefen, komt uit de Satyananda yoga traditie en heb ik geleerd van Swami Vedantananda Saraswati. Zij was een leerling van Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Zijn leer wordt Satyananda yoga genoemd.

BELANRIJK

Heb je niet eerder aan yoga gedaan, heb je gezondheidsklachten, of twijfel je om welke reden dan ook of je er goed aan doet om met yoga te beginnen? Laat je alsjeblieft van tevoren adviseren door jouw huisarts of specialist.